Recepty

Seřadit podle: data přidání Sestupně Vzestupně názvu Sestupně Vzestupně

Chřest s holandskou omáčkou

pro 4 osoby, doba přípravy: 20 minut

Ingredience: 20-24 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 3 žloutky, 50 ml vývaru, 50 ml bílého vína, bílý pepř, sůl, 100 g přepuštěného másla

Postup:

1. Máslo přepusťte, chřest očistěte (odřízněte dřevnaté špičky, pokud používáte bílý chřest, tak jej asi centiment pod hlavičkou oloupejte)

2. Ve vodní lázni rozmíchejte žloutky s vývarem, vínem, solí a pepřem. Šlehejte do zhoustnutí, poté do směsi zašlehejte přepuštěné máslo.

3. Současně uvařte chřest dle základního receptu.

4. Chřest naservírujte na nahřáté talíře a podávejte přelitý holandskou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory ve slupce nebo toasty.

Low Temperature - Roastbeef

750g hovězí roštěná 100 g máslo přepuštěné sůl pepř 1 lžíce dijonké hořčice tymián

Nejprve maso omyjeme, osušíme a poté několikrát nakrojíme tukovou vrstvu, aniž bychom ovšem přitom nakrojili maso! Poté maso ze všech stran osolíme a opepříme. Dle libosti jej můžeme ještě potřít směsí koření vlastní volby; (já bych na tomto místě chtěl vřele doporučit vetřít trochu tymiánu s dijonskou hořčicí. Kdo chce, může své okořeněné maso nechat ještě nějakou dobu odležet, není to však nezbytně nutné). Následně si rozpálíme troubu na pouhých 80 °C (spodní a horní ohřev!). V mezičase maso prudce opečeme ze všech stran na přepuštěném másle, (kdo se nebojí přepalování, může použít i obyčejné máslo). Toto opékaní by mělo v závislosti na velikosti masa trvat celkově 7–15 minut. Poté si dáme do trouby nádobu na odkapávání tuku a maso položíme přímo na rošt (uprostřed trouby)! Nyní je i vhodný čas zapíchnout doprostřed masa teploměr na maso či termosondu (a v takovém případě nastavit vypnutí trouby při dosažení teploty 57 °C). Maso pečeme při konstantní teplotě 80 °C tak dlouho, až než teplota uprostřed dosáhne 57 °C, to také znamená, že do té doby troubu neotevíráme. Při větším kusu masa, třeba pro menší hostinu o deseti až dvanácti lidech, tj. cca 2,5 kg, to může orientačně trvat 5–6 hodin, máte-li naopak velmi malý kus, třeba pro dvě až tři osoby, dejme tomu 0,5 kg, pak to může trvat třeba i jen cca 2,5 hodiny. Z tohoto důvodu skutečně doporučuji se řídit jen a jen vnitřní teplotou masa. Pro informaci: správný roastbeef má být uvnitř růžový a upečený na stupeň medium, čemuž odpovídá uvedená teplota. Po upečení maso vyjmeme z trouby a nakrájíme na tenoučké plátky, tloušťkou připomínající plátky šunky. Roastbeef můžeme podávat teplý, vlažný či studený. Podává-li se teplý, může být vhodná třeba i nějaká jednoduchá „Sauce béarnaise“. Vhodnou přílohou mohou být např. opékané či jinak upravené brambory. Kdo podává Roastbeef studený či vlažný, může jej podávat na způsob švédského stolu spolu s jednohubkami či chlebíčky.

Francouská kachní prsa na italském risottu

4 porce

400g kachní prsa, sůl, pepř, olivový olej, rozmarýn Olivový olej, šalotka, rýže Carnaroli, bílé víno, kuřecí vývar, parmazán, mascarpone

Telecí fond, portské víno, tučná kachní játra, sůl, máslo, šalotka

Očištěná kachní prsa okořeníme a potřeme olivovým olejem. Pečeme dorůžova a krájíme na tenké plátky

Na šalotce orestujeme rýži a klasickým způsobem připravíme italské risotto. Ke konci jej zjemníme lžičkou mascarpone a hoblinkami parmazánu. Vyhladíme dohladka. Telecí fond svaříme s šalotkou, přidáme portské víno a znovu svaříme. Přidáme kousek kachních jater a rozvaříme. Omáčku dochutíme solí zjemníme máslem.

Bílý chřest s pražskou šunkou a holandskou omáčkou

(rozpis na čtyři porce)

16 výhonků bílého chřestu 12 plátků pražské šunky 16 nových brambor menší velikosti 2 stroužky česneku 4 snítky tymiánu 5 žloutků 120 g másla šťáva z půlky citronu pepř, sůl, cukr

Brambory vložíme do studené osolené vody s celými stroužky česneku a snítkami tymiánu. Přivedeme k varu a vaříme do polotvrda. Potom necháme chladnout ve vodě, dokud „nedojdou“. Průběžně zkoušíme vidličkou, zda už jsou akorát.

Z výhonků chřestu odstraníme dřevnaté části. S trochou másla a cukru dáme chřest na minutu spařit do osolené vody udržované těsně pod bodem varu. Poté chřest vyjmeme a krátce zchladíme ve studené vodě s ledem.

Do misky vložíme žloutky, přidáme trochu vody, sůl a vymačkanou štávu z citronu. Šleháme v horké lázni do husté, jemné konzistence asi dvě až tři minuty, potom pomalu přidáváme přepuštěné máslo a postupně zašleháváme.

Na pánvi rozehřejeme trochu másla a na něm lehce prohřejeme plátky pražské šunky. Na talíře navrstvíme připravený chřest a pražskou šunku, přelijeme holandskou omáčkou a servírujeme s vařenými novými bramborami.

Rada na závěr: Chřest je třeba vařit minutu, nejvýš dvě, aby zůstal křupavý.

Treska se zeleným chřestem

(rozpis na čtyři porce)

4 filety tresky (porce asi 80?g) 8 výhonků zeleného chřestu 8 vajec 2 stroužky česneku 4 snítky tymiánu 8 krajíčků chleba 1 dcl bílého vína olej, máslo, sůl

Tresku osolíme a lehce opepříme nahrubo mletým černým pepřem, krátce opečeme z obou stran na pánvi s trochou olivového oleje a čerstvého másla, pak přidáme snítku tymiánu a celé stroužky česneku. Zastříkneme bílým vínem a 2–3 minuty necháme dopéct v troubě rozehřáté na 180 stupňů.

Chřest očistíme od zdřevnatělých částí a dáme na minutu spařit do vody, kterou držíme těsně pod stupněm varu. Poté vyjmeme a krátce zchladíme ve studené vodě s ledem.

Na másle umícháme doměkka vajíčka. Přidáme chřest nakrájený na plátky a vajíčka lehce dosolíme.

Silnější plátek bílého chleba pokapeme olivovým olejem a do zlatova z obou stran opečeme. Na chleba navrstvíme míchaná vajíčka s chřestem, navrch přidáme tresku. Lehce zakápneme olivovým olejem.

Pečený losos s bylinkovou krustou, glazírovaným chřestem a špenátovým pyré

Recept na 4 porce . 600g losos sůl citrónový pepř olivový olej čerstvé bylinky šalotka máslo česnek strouhanka z čerstvého toastového chleba 200g brambory čerstvý špenát pepř smetana 500g čerstvý chřest strouhanka

Očištěného lososa nakrájíme na jednotlivé porce, okořeníme a zprudka opečeme. Z másla, sekané šalotky, česneku a bylinek si připravíme bylinkovou krustu, kterou dáme na rybu a dopečeme. Brambory uvaříme s jedním stroužkem česneku a prolisujeme. Přidáme spařený, rozmixovaný špenát, smetanu, máslo a vyšleháme v hladkou hmotu, dochutíme solí a pepřem. Čerstvý chřest oloupeme klasickým způsobem a spaříme v osolené vodě. Krátce osmahneme na másle, dochutíme solí, pepřem a přidáme praženou strouhanku

Višňový závin s mákem

Plundrové těsto

na makovou náplň:

  • 0,2 mléka
  • 100g cukr krystal
  • 170g mletého máku
  • špetka skořice
  • 0,05l rumu
  • 60g piškotů

na višňovou náplň:

  • 600g višní
  • 120g cukru krystal
  • 0,05l vody
  • 50g pudinku

Svaříme mléko s piškoty a cukrem, postupně přidáme mák, skořici a rum. Mírně povaříme višně, odebereme 150ml šťávy, do které přidáme cukr a zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným ve vodě. Do husté hmoty přidáme uvařené višně, rozetřeme na plech a necháme vychladnout.

Plundrové těsto rozválíme na dva obdélníky a na jeden naneseme makovou náplň, poté na ní přidáme višňovou náplň. Přiklopíme druhou částí těsta, zarovnáme a pečeme 30 minut při teplotě 150 °C.

Kotleta z mladého selátka s tradičním hrachovcem

Pro 4 osoby

  • 4 vepřové kotlety
  • 200g hrachu
  • 100g krup
  • 50g sádla
  • 2–3 stroužky česneku
  • 100g mladých hráškových lusků
  • 100g jarní cibulky
  • majoránka
  • tuk a strouhanka na vytvoření a vysypání mísy
  • sůl, bílý pepř

Luštěniny uvaříme do poloměkka a ochutíme kořením. Vezmeme a zprudka opečeme, poté jí vložíme do směsi hrachovce . Hrachovec společně s kotletou pozvolna pečeme v troubě při teplotě 140 °C dvacet minut. Přidáme mladé lusky a čerstvé bylinky na ozdobu.

Trhaný salát MESCLUN s medvědím česnekem a chlebovými krutony

Pro 4 osoby

  • 500g mix salátu
  • 200g medvědího česneku
  • 300g cherry rajčat
  • 4 kusy tmavého chleba
  • 0,1l olivového oleje
  • 0,1l balzamikového octa
  • 0,3l slunečnicového oleje na smažení
  • sůl, pepř

Z tmavého chleba nakrájíme tenké plátky, které usmažíme na slunečnicovém oleji a necháme vychladnout. Vezmeme mix salát a smícháme ho s medvědím česnekem, olivovým olejem, balsamikem, solí a pepřem. Zlehka promícháme a poté aranžujeme na talíře. Jako dekoraci použijeme cherry rajčata.

Gazpatscho

80g okurky salátové 40 g rajčat 0,5 dcl rajčatového džusu nebo šťávy 1 kávové lžíce protlaku Česnek a sůl na dochucení

• Okurky vyjadřincovat a nakrájet na malé kostičky • Rajčata vyjadřincovat a také nakrájet na malé kostičky • Zeleninu smíchat dohromady a přidat rajčatovou šťávu a protlak • Nakonec dochutit solí a troškou česneku • Je důležité tuto polévku podávat ve vychlazeném šálku a velmi studenou

Pečený candát s paprikovou salsou na hráškovém pyré

  • 4porce
  • 600g candát, mořská sůl, pepř, olivový olej
  • 300g brambory, 200g mražený hrášek, máslo, smetana, sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 1ks paprika červená, 1ks tomaty, šalotka, kudrnka, chilli paprička

Filety candáta nakrájíme na porce, okořeníme a zprudka opečeme na kůži, otočíme, přidáme hoblinku másla a dopečeme.

Slovo majitele

Slovo majitele

Zkuste svoje podnikání spojit s firmou Šandera. S firmou, jenž je zárukou kvality a činů místo planých slov a slibů.

Šandera s.r.o. na Google+

Partneři

Český Chřest
image01.jpg

Velkoobchod ovoce, zelenina www.e-sandera.cz
Největší výběr ovoce a zeleniny, čerstvých bylinek a hub. Rozvoz do celé ČR, velkoobchodní prodej.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.