Články
Pečený candát s paprikovou salsou na hráškovém pyré
- 4porce
- 600g candát, mořská sůl, pepř, olivový olej
- 300g brambory, 200g mražený hrášek, máslo, smetana, sůl, pepř, muškátový oříšek
- 1ks paprika červená, 1ks tomaty, šalotka, kudrnka, chilli paprička
Filety candáta nakrájíme na porce, okořeníme a zprudka opečeme na kůži, otočíme, přidáme hoblinku másla a dopečeme.
Dne 30.6.2009 skončila platnost předpisu Evropské unie, který zakazoval prodej okurek se zahnutím větším než 10 mm na každých 100 mm délky. Nadále však EU reguluje standardy 10 skupin s celkem 75 druhy ovoce a zeleniny. Přísné normy platí např. pro hrušky, nektarinky, zahradní jahody, papriky, hroznové víno nebo rajčata. Členské země mohou sice povolit prodej nestandardního ovoce a zeleniny, ale v obchodu nebo přímo na etiketě musí být uvedeno sdělení „ovoce na zpracování". Regulaci prosazují zejména Itálie, Francie a Německo jako způsob ochrany svých zemědělců.
Nejpálivější paprička
Wilbur Scoville v roce 1912 přišel se systémem měření pálivosti chilli papriček. Jedny z nejpálivějších jsou i u nás známé mexické papričky JALAPEŇOS, které jsou v této stupnici ohodnoceny asi 5 000 Scovillových jednotek a každý kdo je ochutnal ví, že jsou opravdu velmi pálivé. Nedají se ovšem srovnat z nejpálivějšími papričkami na světě zvanými HABANERO, které mají více než 300 000 Scovillivých jednotek. Při práci s nimi je nutné si chránit oči a po práci s touto papričko je nutné si řádně umýt ruce a vše co s nimi přišlo do styku.
Gazpatscho
80g okurky salátové 40 g rajčat 0,5 dcl rajčatového džusu nebo šťávy 1 kávové lžíce protlaku Česnek a sůl na dochucení
• Okurky vyjadřincovat a nakrájet na malé kostičky • Rajčata vyjadřincovat a také nakrájet na malé kostičky • Zeleninu smíchat dohromady a přidat rajčatovou šťávu a protlak • Nakonec dochutit solí a troškou česneku • Je důležité tuto polévku podávat ve vychlazeném šálku a velmi studenou
Salát SALANOVA
SALANOVA je nový druh salátů které lze snadno připravit. Odříznutím spodní časti se růžice rozpadne na velké množství stejně velkých listů. Po omytí a dochucení je Váš salát hotov.
Jeho výhodou je dlouhá použitelnost, rychlost a jednoduchost přípravy, struktura listů která dobře udrží zálivku a hlavně chuťové vlastnosti překonávající dosavadní listové saláty.
Kotleta z mladého selátka s tradičním hrachovcem
Pro 4 osoby
- 4 vepřové kotlety
- 200g hrachu
- 100g krup
- 50g sádla
- 2–3 stroužky česneku
- 100g mladých hráškových lusků
- 100g jarní cibulky
- majoránka
- tuk a strouhanka na vytvoření a vysypání mísy
- sůl, bílý pepř
Luštěniny uvaříme do poloměkka a ochutíme kořením. Vezmeme a zprudka opečeme, poté jí vložíme do směsi hrachovce . Hrachovec společně s kotletou pozvolna pečeme v troubě při teplotě 140 °C dvacet minut. Přidáme mladé lusky a čerstvé bylinky na ozdobu.
Trhaný salát MESCLUN s medvědím česnekem a chlebovými krutony
Pro 4 osoby
- 500g mix salátu
- 200g medvědího česneku
- 300g cherry rajčat
- 4 kusy tmavého chleba
- 0,1l olivového oleje
- 0,1l balzamikového octa
- 0,3l slunečnicového oleje na smažení
- sůl, pepř
Z tmavého chleba nakrájíme tenké plátky, které usmažíme na slunečnicovém oleji a necháme vychladnout. Vezmeme mix salát a smícháme ho s medvědím česnekem, olivovým olejem, balsamikem, solí a pepřem. Zlehka promícháme a poté aranžujeme na talíře. Jako dekoraci použijeme cherry rajčata.
Višňový závin s mákem
Plundrové těsto
na makovou náplň:
- 0,2 mléka
- 100g cukr krystal
- 170g mletého máku
- špetka skořice
- 0,05l rumu
- 60g piškotů
na višňovou náplň:
- 600g višní
- 120g cukru krystal
- 0,05l vody
- 50g pudinku
Svaříme mléko s piškoty a cukrem, postupně přidáme mák, skořici a rum. Mírně povaříme višně, odebereme 150ml šťávy, do které přidáme cukr a zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným ve vodě. Do husté hmoty přidáme uvařené višně, rozetřeme na plech a necháme vychladnout.
Plundrové těsto rozválíme na dva obdélníky a na jeden naneseme makovou náplň, poté na ní přidáme višňovou náplň. Přiklopíme druhou částí těsta, zarovnáme a pečeme 30 minut při teplotě 150 °C.
Slovo majitele

Zkuste svoje podnikání spojit s firmou Šandera. S firmou, jenž je zárukou kvality a činů místo planých slov a slibů.
