Články

Seřadit podle: data přidání Sestupně Vzestupně názvu Sestupně Vzestupně

Chřest s holandskou omáčkou

pro 4 osoby, doba přípravy: 20 minut

Ingredience: 20-24 výhonků chřestu (bílý, zelený nebo obojí), 3 žloutky, 50 ml vývaru, 50 ml bílého vína, bílý pepř, sůl, 100 g přepuštěného másla

Postup:

1. Máslo přepusťte, chřest očistěte (odřízněte dřevnaté špičky, pokud používáte bílý chřest, tak jej asi centiment pod hlavičkou oloupejte)

2. Ve vodní lázni rozmíchejte žloutky s vývarem, vínem, solí a pepřem. Šlehejte do zhoustnutí, poté do směsi zašlehejte přepuštěné máslo.

3. Současně uvařte chřest dle základního receptu.

4. Chřest naservírujte na nahřáté talíře a podávejte přelitý holandskou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou brambory ve slupce nebo toasty.

REGIONÁLNÍ KALENDÁŘ

ObrázekObrázek Obrázek

V dnešních časech globalizace, letecké přepravy, vytápěných skleníků není pro nás problém Vám celoročně zajistit plný sortiment ovoce a zeleniny. Jahody na Vánoce, maliny a ostružiny v lednu? Ano zajistíme, ale přesto nás srdce táhne k regionálním produktům. Nejen, že tím garantujeme maximální vitamínové hodnoty jednotlivých produktů, ale což považujeme za stejně důležité, pomůžeme tak poctivým regionálním producentům. Proto Vám nabízíme tento REGIONÁLNÍ KALENDÁŘ. Uvedené měsíce bazírují na naší dlouholeté zkušenosti. Je pravda, že rok od roku dochází díky počasí k dřívějšímu či ukončení sezóny nebo naopak, ale o těchto skutečnostech Vás rádi informujeme na našich objednávkových telefonech.

ČESKÝ CHŘEST

Český chřestový průvodce 2012. Vážení a milí zákazníci a čtenáři, Dovolili jsme si touto příručkou Vás informovat o kvalitách, produkci a zejména přípravě chřestu. Jak jistě víte, tato krásná a krátká sezóna začíná dle počasí v 1. Polovině dubna a končí tradičně 24.6. na svatého Jana Křtitele. Český chřest z mělnického regionu patří díky kvalitní písčité půdě a zkušenostem s jeho pěstováním k jedněm z nejlepších v Evropě a vzhledem ke krátkým distribučním cestám jsme Vám schopni zajistit i maximální čerstvost, což je nejen u chřestu, ale i ostatní zeleniny, ovoce a všech čerstvých produktů velmi důležité. Chřest je zelenina blízká cibuli a česneku, původem z Orientu. Úžasné léčivé, regenerační a tonizující účinky chřestu, užívaného ve vysokých dávkách, znali ve starém Orientu už před mnoha tisíci lety. Už přinejmenším před 5000 lety byl oblíbenou potravinou staré Číny a Egypta (doklady o jeho pěstování se našly na nástěnných malbách v pyramidě u Sakkary). Řečtí a římští Patriciové ho užívali jako afrodiziakum, Hippokrates jako diuretikum. Do Evropy se dostal přes Španělsko. Ve Francii se brzy stal zeleninou králů, v dalších zemích zeleninou bohatých. Přestože v současnosti je běžně dostupný, v Čechách je jeho spotřeba stále poměrně nízká (např. r. 2003 průměrná spotřeba chřestu činila v Německu 1420g/osobu a rok, v Rakousku 820g, u nás jen 100g). Vysoký obsah vitamínů, minerálů a jejich kombinace, dělají z chřestu něco jako přírodní elixír mládí. 250g chřestu pokryje celodenní potřebu vitamínu C. Je mimořádným zdrojem vitamínu E, obsahuje velké množství beta-karotenu (provitaminu A), vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6), biotinu a kyseliny listové. Obsahuje vápník a hořčík v optimálním poměru. Ze stopových prvků je zde hojně zastoupen draslík a zinek, dále fosfor, železo a jód. Je dobrým zdrojem vlákniny, důležité pro správnou funkci střev. Má vysoký obsah proteinů a vysoký obsah vody, nízký obsah kalorií (jen 22kcal = 94kJ ve 100g), nízký obsah tuků a cukrů, proto je skvělou součástí redukčních diet. Obsahuje antioxidanty a aminokyselinu glutation s protirakovinným účinkem. Zvýšená konzumace chřestu, obecně, nevyvolává žádné zdravotní potíže, pouze lidé nemocní dnou (zvýšenou hladinou kyseliny močové), by ho měli konzumovat opatrně. Po větší konzumaci se změní zápach moči.

Vážení zákazníci,

Poslední dobou se stávají případy,kdy je naší firmě vyčítáno,že jsme u základních položek dražší než konkurence.

Rádi bychom se pokusili Vám všem objasnit politiku obchodu v naší firmě.

Jelikož je pro nás hlavním cílem a předností,dodávat zboží v co nejvyšší kvalitě proto u nás funguje dlouholetý trend,nabízet zboží pokud možno pouze a výhradně I.jakosti.

V naší cenové nabídce proto nacházíte zboží pouze I.jakosti za nejlepší možnou cenu a je nám líto že je srovnáváno z kvalitou zboží II.jakosti.

Pro příklad,jak jsme v tomto týdnu zjistili u jednoho našeho nejmenovaného zákazníka,který nám zaslal konkurenční nabídku s tím,že jsme dražší,což sice byla pravda,ale na osobním jednání nám bylo zboží ukázáno a byl jsem zklamán,že zákazník porovnává takřka nemožné.

Např.cena ledového salátu:byla o 12,–Kč levnější než u nás ale dotyčného již nezajímal fakt,že náš led.salát je o 600g těžší než konkurenční 200g salát.

Při jednoduchých počtech konkurenční salát vyšel v přepočtu o 23,–Kč dráž!!

Tento problém,je bohužel i u ostatního zboží.

U naší firmy není problém zajistit pro Vás zboží II.jakosti,které do nabídkových listů dává konkurence jako I.jakost.

Jelikož toto zboží ale skladem nemáme,protože stále drtivá většina z Vás si žádá stále ještě kvalitu,proto prosíme rozmyslete,zda něco takového chcete odebírat a naše obchodní oddělení,se s tímto začne okamžitě zabývat.Rádi bychom Vás uspokojili.

Obrázek

OBRÁZEK:

Paprika č.1 cena tohoto týdne

Paprika č.2 cena o cca 13,– Kč levnější

Paprika č.3 cena kolem 30,– Kč/kg

Team ŠANDERA s.r.o.

TURNAJ ŠANDERA

Obrázek

V sobotu 21.05. se konal další ročník turnaje ŠANDERA liga.

Low Temperature - Roastbeef

750g hovězí roštěná 100 g máslo přepuštěné sůl pepř 1 lžíce dijonké hořčice tymián

Nejprve maso omyjeme, osušíme a poté několikrát nakrojíme tukovou vrstvu, aniž bychom ovšem přitom nakrojili maso! Poté maso ze všech stran osolíme a opepříme. Dle libosti jej můžeme ještě potřít směsí koření vlastní volby; (já bych na tomto místě chtěl vřele doporučit vetřít trochu tymiánu s dijonskou hořčicí. Kdo chce, může své okořeněné maso nechat ještě nějakou dobu odležet, není to však nezbytně nutné). Následně si rozpálíme troubu na pouhých 80 °C (spodní a horní ohřev!). V mezičase maso prudce opečeme ze všech stran na přepuštěném másle, (kdo se nebojí přepalování, může použít i obyčejné máslo). Toto opékaní by mělo v závislosti na velikosti masa trvat celkově 7–15 minut. Poté si dáme do trouby nádobu na odkapávání tuku a maso položíme přímo na rošt (uprostřed trouby)! Nyní je i vhodný čas zapíchnout doprostřed masa teploměr na maso či termosondu (a v takovém případě nastavit vypnutí trouby při dosažení teploty 57 °C). Maso pečeme při konstantní teplotě 80 °C tak dlouho, až než teplota uprostřed dosáhne 57 °C, to také znamená, že do té doby troubu neotevíráme. Při větším kusu masa, třeba pro menší hostinu o deseti až dvanácti lidech, tj. cca 2,5 kg, to může orientačně trvat 5–6 hodin, máte-li naopak velmi malý kus, třeba pro dvě až tři osoby, dejme tomu 0,5 kg, pak to může trvat třeba i jen cca 2,5 hodiny. Z tohoto důvodu skutečně doporučuji se řídit jen a jen vnitřní teplotou masa. Pro informaci: správný roastbeef má být uvnitř růžový a upečený na stupeň medium, čemuž odpovídá uvedená teplota. Po upečení maso vyjmeme z trouby a nakrájíme na tenoučké plátky, tloušťkou připomínající plátky šunky. Roastbeef můžeme podávat teplý, vlažný či studený. Podává-li se teplý, může být vhodná třeba i nějaká jednoduchá „Sauce béarnaise“. Vhodnou přílohou mohou být např. opékané či jinak upravené brambory. Kdo podává Roastbeef studený či vlažný, může jej podávat na způsob švédského stolu spolu s jednohubkami či chlebíčky.

Francouská kachní prsa na italském risottu

4 porce

400g kachní prsa, sůl, pepř, olivový olej, rozmarýn Olivový olej, šalotka, rýže Carnaroli, bílé víno, kuřecí vývar, parmazán, mascarpone

Telecí fond, portské víno, tučná kachní játra, sůl, máslo, šalotka

Očištěná kachní prsa okořeníme a potřeme olivovým olejem. Pečeme dorůžova a krájíme na tenké plátky

Na šalotce orestujeme rýži a klasickým způsobem připravíme italské risotto. Ke konci jej zjemníme lžičkou mascarpone a hoblinkami parmazánu. Vyhladíme dohladka. Telecí fond svaříme s šalotkou, přidáme portské víno a znovu svaříme. Přidáme kousek kachních jater a rozvaříme. Omáčku dochutíme solí zjemníme máslem.

Treska se zeleným chřestem

(rozpis na čtyři porce)

4 filety tresky (porce asi 80?g) 8 výhonků zeleného chřestu 8 vajec 2 stroužky česneku 4 snítky tymiánu 8 krajíčků chleba 1 dcl bílého vína olej, máslo, sůl

Tresku osolíme a lehce opepříme nahrubo mletým černým pepřem, krátce opečeme z obou stran na pánvi s trochou olivového oleje a čerstvého másla, pak přidáme snítku tymiánu a celé stroužky česneku. Zastříkneme bílým vínem a 2–3 minuty necháme dopéct v troubě rozehřáté na 180 stupňů.

Chřest očistíme od zdřevnatělých částí a dáme na minutu spařit do vody, kterou držíme těsně pod stupněm varu. Poté vyjmeme a krátce zchladíme ve studené vodě s ledem.

Na másle umícháme doměkka vajíčka. Přidáme chřest nakrájený na plátky a vajíčka lehce dosolíme.

Silnější plátek bílého chleba pokapeme olivovým olejem a do zlatova z obou stran opečeme. Na chleba navrstvíme míchaná vajíčka s chřestem, navrch přidáme tresku. Lehce zakápneme olivovým olejem.


Stránkování 1

Slovo majitele

Slovo majitele

Zkuste svoje podnikání spojit s firmou Šandera. S firmou, jenž je zárukou kvality a činů místo planých slov a slibů.

Šandera s.r.o. na Google+

Partneři

Český Chřest
image03.jpg

Velkoobchod ovoce, zelenina www.e-sandera.cz
Největší výběr ovoce a zeleniny, čerstvých bylinek a hub. Rozvoz do celé ČR, velkoobchodní prodej.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.